Mezinárodní den archeologie na FF UK 2019

 

 

Na sobotu 19. října 2019 připadá Mezinárodní den archeologie. Při té příležitosti proběhne v prostorách Karolina již šestý ročník akce pro širokou veřejnost, na jejichž přípravách se Ústav pro klasickou archeologii podílí spolu s dalšími katedrami Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Návštěvníkům přiblížíme, co se odehrává na našich výzkumech v Bulharsku, Makedonii a Uzbekistánu. Pozveme je do archeologické laboratoře, kde uvidí analýzu minerálů či hornin a moderní i tradiční metody dokumentace keramiky. K nahlédnutí budou nejen publikace ústavu, ale hlavně také některé předměty ze sbírek, které si návštěvníci budou moci prohlédnout i vzít do ruky. Ti mladší si mohou vyzkoušet skládání mozaiky či amfory. Bude možnost se inspirovat antickým uměním a v rámci kreativní dílny si i odnést něco na památku. Opět připravíme i koutek s několika antickými hrami, které kdysi hrávali staří Řekové a Římané. V neposlední řadě Legio X GPF předvede římskou výzbroj a výstroj, kterou si návštěvníci budou moci i vyzkoušet.

Od 11 hodin bude probíhat již tradiční cyklus tzv. archeologických jednohubek, krátkých přednášek na zajímavá témata. Za Ústav pro klasickou archeologii vystoupí:

Peter Pavúk – O vlaštovkách a EU

Petra Cejnarová – Bájná stvoření v achajmenovském umění

Tomáš Janek – U Jóviše, co to na té cihle je?!

Johana Tlustá – Kulinářské umění antického Říma aneb co všechno se dá sníst

Marína Zubajová – Tanaquil, žena, ktorá dosadila na rímsky trón dvoch etruských kráľov.

Miloš Roháček – Archeologem v cizích zemích – setkávání se s kulturními rozdíly během výzkumu

Juraj Kucharík – Rímske pamiatky na strednom Dunaji – návrh lokalít do Zoznamu UNESCO

 

V rámci odpoledního programu proběhne na nádvoří Karolina ve 14 hodin módní přehlídka, při které budou k vidění nejrůznější oděvy v průběhu dějin.

 

Od 15 hodin ve Studentském klubu Celetná pak naváže diskuzní panel Potřebujeme archeologii? K úloze archeologie ve společnosti, za účasti J. Maříkové Kubkové, K. Remišové Věšínové, J. Tlusté, moderované J. Kolářem a P. Pavúkom.

Diskusní panel představí archeologii jako vědeckou disciplínu integrovanou do aktuálního společenského dění. Cílem bude debatovat nad přínosem společnosti, metodami a možnostmi popularizace a prezentace archeologických výzkumů a možným zaměřením vědeckého bádání.

 

Budeme se na vás těšit v sobotu 19. října 2019 od 10 do 16 hodin v areálu Karolina (Celetná 20).

 

Úvod > Nástěnka > Mezinárodní den archeologie na FF UK 2019